Kepentingan dana retirement plan / pelan pesaraan kepada peniaga kecil dan sederhana

 

Seorang peniaga bekerja keras seumur hidup untuk memajukan perniagaan. Seperti mana kita tahu perniagaan ini ada pasang dan ada surutnya.Tanpa pelan pesaraan seorang peniaga mengambil risiko yang sangat besar untuk tinggal sehelai sepinggang dihari tua.

Bayangkan seorang peniaga bundle bekerja keras selama 30 tahun untuk menyara hidup dan keluarga.Selama dia berniaga beliau hanya menampung komitmen bulanan dan menyara keluarga tanpa menyimpan satu sen pun dihari tua.

Bayangkan apa yang akan terjadi jika berlaku kematian atau hilang kemampuan bekerja , bagaimana beliau akan menampung keluarga.Jika tenaga sudah makin hilang akibat faktor usia , adakah beliau boleh bersara tanpa satu sen pun dana pesaraan.

Sebenarnya terdapat bermacam macam pelan pesaraan dipasaran. Peniaga boleh buka akaun EPF untuk mencarum untuk dana persaraan.Beliau juga boleh menyimpan di ASB secara konsisten dengan mengambil sedikit bahagian daripada keuntungan perniagaan.

Persoalannya adakah beliau mampu lagi menyimpan jika kehilangan keupayaan bekerja ataupun kematian.Wang yang disimpan akan digunakan untuk menampung keluarga.Apabila simpanan sudah habis bagaimana beliau mampu untuk menampung keluarga jika beliau sudah tidak mampu bekerja.

Jadi langkah yang bijak adalah menyertai pelan pesaraan yang memberi pulangan tinggi berserta perlindungan nyawa dan sakit kritikal.Bukankah lebih baik bagi peniaga jika berlaku kematian , sakit kritikal atau hilang upaya bekerja keluarga akan menerima pampasan untuk meneruskan kehidupan.Jika beliau masih sihat beliau akan menerima dana persaraan yang besar pada umur meningkat usia.

Ingint tahu pelan pesaraan yang memberi pelindungan hibah takaful 500,000 dan dana persaraan yang tinggi ditambah 20% pada umur matang. Jika aktif bersukan dan jalani cara hidup yang sihat lebih banyak wang tunai yang akan dimasukkan kedalam dana persaraan.

AIA Public Takaful A-Life Signature i

Anda tiada keluarga terbela. Anda sihat wang berganda.

whatapps: http://wassap.my/60165426515

Kepentingan dana retirement plan / pelan pesaraan kepada peniaga kecil dan sederhana
Tagged on:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: