Apa maksud betterment ?

Betterment

Betterment adalah cara untuk syarikat insuran untuk tidak membayar penuh kos pembaikan kenderaan.

Mengikut pandangan syarikat insuran , mereka hanya akan membaik pulih kenderaan kepada keadaan

sebelum kemalangan berlaku. Apabila workshop menukar alat ganti yang baru ini bermaksud kenderaan

yang dibaiki telah menjadi lebih baik daripada keadaan asal sebelum kemalangan.

betterment charges akan dikenakan untuk melindungi syarikat insuran daripada membayar tuntutan lebih

daripada sepatutnya.

Whatapps Dapatkan Sebut Harga Takaful Kenderaan dan Cukai jalan Murah dan Pantas daripada kami

http://wassap.my/0183648683/insuranskereta

Penghantaran ke pintu rumah dalam masa 24 jam dikawasan sekitar Kuala Lumpur dan Selangor

 

Apa maksud betterment ?

7 thoughts on “Apa maksud betterment ?

  • December 18, 2017 at 11:22 pm
    Permalink

    Undang2 yg tak adil. Kereta melebihi 5 tahun owner kereta yg kena lggar pun tpksa keluarkan duit poket sndiri padahal bkn dia yg langgar kereta org. Patutnye cas ni kenakan pada org yg langgar.

    Reply
    • September 22, 2018 at 12:47 pm
      Permalink

      tu betul..sbb kecuaian org lain..kita yg kene byr n keluar duit sendiri..ini tidak adil utk kita yg dilanggar..

      Reply
      • December 6, 2018 at 7:41 am
        Permalink

        Betul sgt10…. Baru kene nie…banyak pulak kene kua duit

        Reply
    • December 29, 2018 at 5:49 pm
      Permalink

      setuju… insurance/takaful sepatutnya melindungi pelanggan… kalo dh acciddent dan di pihak yg xbersalah masih kena perlu bayar maka objektif insurans /takaful sendiri sudah tidak mencapai maksud… yg paling best dh accident baru tau ada pulak clause “betterment” ni… masa beli insurance/takaful xada pulak diberitahu xfully cover utk kereta 5tahun keatas…. scam betul la…

      Reply
  • January 10, 2019 at 8:01 am
    Permalink

    Hakikatnya semua syarikat insur lebih kpd nk kaut untung shj..bkn win n win situation trhdp pembeli..patutnya kerajaan harus ada insuran rakyat supaya cukai2 rakyat kembali kpd rakyat..

    Reply
  • March 23, 2019 at 4:54 pm
    Permalink

    Undang2 tentang betterment ini menganiaya kpd orang yg berpendapatan rendah. Orang kaya boleh tukar kereta 5 tahun sekali, jadi kos betterment ini ialah 0%.
    Orang yang tak mampu tukar kereta 5 tahun sekali atau yg mampu beli kereta second hand shj, akan teraniaya dgn kos betterment yang tinggi, sehingga 40% apabila kereta berusia 10 tahun dan ke atas.

    Undang2 tentang ‘betterment’ ini oleh syarikat2 insurans bertujuan melindungi syarikat2 insurans. Kadar sehingga 40% ini atas spare parts baru yg terpaksa dibayar oleh mangsa kemalangan adalah sangat tinggi.

    Saya sendiri terkena. Hanya mampu beli kereta second hand usia 6 tahun. Kemudian selepas 10’tahun, kereta dilanggar dari belakang, dan mmg salah pemandu yg melanggar. Hantar kat worksyop, tak pasal2 kena tanggung kos ganti spare parts 40%.

    Kalau orang kaya, kurang terkesan sb mampu tukar kereta 5 tahun sekali.
    Syarikat insurans saling melindungi antara satu sama lain.
    Yg jad mangsa peraturan betterment ini ialah golongan marhaen yg kurang kemampuan.

    Kalau nak adakan betterment, kajilah semula kadar yg tak masuk akal ini.

    Reply
  • July 19, 2019 at 10:54 pm
    Permalink

    Kalau kerajaan tak boleh bantu Rakyat, 5 Tahun lagi kita tukar kerajaan yang betul-betul boleh bantu Rakyat

    Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: