5 tips untuk membina perniagaan takaful keluarga yang berjaya

1. Jangan jual tetapi didik pelanggan

Jika dahulu kebanyakan ejen mengejar pelanggan dengan melakukan jualan secara keras mengakibatkan ramai yang takut kepada ejen takaful dan insuran.Perkara ini seharusnya tidak terjadi kerana tugas seorang bukannya menjual produk secara membabi buta. Seorang ejen takaful yang baik perlu memahami pelanggan dan tahu apa yang diperlukan oleh pelanggan. Didik pelanggan dengan fakta kenapa dan mengapa mereka memerlukan sesuatu produk.Tugas ejen takaful adalah menutup lubang kewangan yang ada dengan memberi perlindungan sepenuhnya kepada diri ,keluarga dan harta benda.

2. Banyakkan bertanya ( fact finding) , pahami pelanggan anda.

Menjual satu produk yang tidak diperlukan pelanggan , hanya akan membuat pelanggan lari.Sebagai sorang ejen anda harus bertanya tentang keadaan kewangan dan apa yang anda boleh bantu mereka untuk menyelesaikan masalah mereka.Hanya dengan informasi yang lengkap anda dapat memenuhi matlamat kewangan dan membantu mereka secara profesional.

3. Dapatkan kepercayaan pelanggan dan prospek.

Jangan hanya muncul ketika anda ingin menjual produk. Besarkan lingkunang prospek dengan menjadi kawan yang sebenar kepada mereka.Tanamkan niat didalam hati yang anda ingin membantu kawan anda bukan membuat duit daripada mereka. Apabila mereka sudah menjadi pelanggan teruskan hubungan silaturrahim sebagai seorang kawan. Sentiasa memberi khidmat nasihat kewangan dari masa kesemasa dan anggap mereka seperti kawan dan keluarga. Dengan kepercayaan ini pelanggan akan sentiasa mengsyorkan kawan kawan dan keluarga untuk menjadi pelanggan anda.

4. Masa itu emas

Masa adalah komoditi yang sangat berharga didalam perniagaan takaful.Jangan bazirkan masa setiap hari tanpa melakukan aktiviti. Untuk berjaya didalam perniagaan takaful anda perlu membina lingkungan kenalan yang sangat besar dan anda perlu membuat aktiviti untuk mendapatkan leads yang berkualiti setiap hari. Pastikan anda memulakan hari anda di ejensi tempat anda bernaung untuk mendapatkan aura positif dan mengikuti akviti yang dianjurkan oleh ejensi.Pastikan hari anda dipenuhi dengan berjumpa dengan prospek atau pelanggan anda.

5. Kejar target secara serius

Setiap target seperti trip yang ditawarkan oleh syarikat, pastikan anda mengejarnya secara serius.Apabila anda mengejar target ini anda juga dapat membantu mencapat target jualan anda.Untuk mendapatkan pendapatan yang stabil di tahun pertama , cara yang paling mudah adalah melayakkan diri ke trip yang ditawarkan oleh syarikat.

5 tips untuk membina perniagaan takaful keluarga yang berjaya

Leave a Reply

%d bloggers like this: